Ranking płyt indukcyjnych 2023 - najlepsze płyty indukcyjne
Płyta indukcyjna to nowoczesny sposób na przygotowywanie posiłków. Coraz częściej zastępuje ona tradycyjne kuchenki gazowe i elektryczne. To rozwiązanie ma swoje wady i zalety, które zrozumiesz lepiej, kiedy poznasz zasadę działania i cechy tego rodzaju kuchenki. Aby ci w tym pomóc, przygotowaliśmy ten ranking płyt indukcyjnych i przeprowadziliśmy test najlepszych płyt na rynku, którego wyniki przedstawia tabela porównawcza
płyty indukcyjne – Ranking 2023
Ostatnia aktualizacja:
Co to jest płyta indukcyjna?
Nasze porównanie płyt indukcyjnych rozpoczniemy od wyjaśnienia, czy w ogóle jest to urządzenie. Płyta indukcyjna, lub inaczej kuchenka indukcyjna, to artykuł gospodarstwa domowego, który spełnia to samo zadanie, które spełniają standardowe kuchenki, czyli służy do gotowania potraw.
Jej budowa przypomina nieco typową kuchenkę elektryczną. Jej górna powierzchnia jest bowiem płaską płytą z zaznaczonymi miejscami, na których można stawiać naczynia. Pomimo pozornych podobieństw, zasada działania płyty indukcyjnej jest zupełnie inna, niż w tradycyjnej kuchence. Sama płyta indukcyjna nie wytwarza ciepła, a tylko sprawia, że to dno garnka się podgrzewa i to on przekazuje ciepło do gotowanej potrawy.
Jak działa płyta indukcyjna?
Na początku tego porównania płyt indukcyjnych napisaliśmy, że płyta indukcyjna sprawia, że to sam garnek przekazuje ciepło do gotowanej potrawy. Zrozumiałe jest, że dla wielu osób może to brzmieć wręcz jak magia, jednak nic bardziej mylnego, to nic innego jak fizyka.
Płyta indukcyjna wytwarza pole elektromagnetyczne, którego linie zmieniają się z ogromną szybkością. Owo pole elektromagnetyczne potrafi zmieniać swój kierunek około 24 tysiące razy w ciągu jednej sekundy. Pole elektromagnetyczne, które działa na podobnej zasadzie co znany wszystkim magnes, wytwarza w dnie naczynia prądy wirowe. Dno naczynia stawia owym prądom opór, co z kolei wytwarza ciepło.
Taka zasada działania ma jednak swoje ograniczenia. Dno naczynia musi mieć odpowiednią grubość i być wykonane z odpowiedniego materiału. Może to być stal, żeliwo, lub inny materiał reagujący na pole elektromagnetyczne. Aby sprawdzić, czy dany garnek może być używany z kuchenką indukcyjną, zajrzyj na jego dno. Powinny tam znajdować się oznaczenia opisujące, do jakich rodzajów kuchenek garnek jest przeznaczony. Symbol oznaczający, że dane naczynie może być wykorzystywane z kuchenką indukcyjną, przedstawia cewkę i wygląda jak spirala. Jeśli nie znajdziesz takiego symbolu, to możesz również garnek sprawdzić magnesem, jeśli magnes się przyczepia, to garnek powinien działać.
Rodzaje płyt indukcyjnych
Płyty indukcyjne różnią się pod względem zasilania. Pierwszy typ to kuchenki zasilane ze standardowego gniazdka. Drugi to kuchenki, które są podłączane do gniazdka trójfazowego i wymagają napięcia 400 V. Drugi typ zwykle dysponuje większą mocą, ale zanim się na niego zdecydujesz, skonsultuj się z elektrykiem i sprawdź, czy posiadasz w domu odpowiednią instalację.
Płyty indukcyjne różnią się od siebie również ilością i kształtem pól grzewczych. Najbardziej podstawowe modele mają tylko jedno pole grzewcze. Ten typ urządzeń jest zwykle stosowany jako dodatkowa lub mobilna kuchenka. Płyty przeznaczone do zabudowy zwykle mają cztery pola grzewcze, choć na rynku są też dostępne modele z polami podwójnymi, czy takimi w kształcie brytfanny. Najbardziej zaawansowane modele nie są w ogóle podzielone na pola grzewcze i można na nich stawiać naczynia w dowolny sposób.
Kolejnym sposobem, na jaki można podzielić płyty indukcyjne, jest materiał, z którego zostały wykonane. Materiałem tym może być stal nierdzewna, szkło i ceramika. Płyty mogą być również emaliowane. Te ostatnie są najtańsze, ale wyglądają nieco gorzej od pozostałych. Płyty ceramiczne i szklane dobrze wyglądają, kiedy są nowe, ale po czasie mogą się porysować. Najdroższe są płyty ze stali nierdzewnej. Wyglądają dobrze, są odporne, ale są też trudniejsze w czyszczeniu.
Ostatnim sposobem, na jaki można podzielić płyty indukcyjne, jest sposób wykończenia ich obramowania. Płyta może być otoczona ramką, która zapewnia lepszy kontakt z blatem, ale może zbierać się wokół niej brud. Płyty bezramkowe mogą mieć obramowanie ścięte na prosto lub pod kątem.
Zalety i zastosowanie
Kuchenka indukcyjna sprawdzi się niemal wszędzie tam, gdzie standardowa kuchenka elektryczna, czy kuchenka gazowa. Ma też wiele zalet, dzięki którym jest w stanie zdobyć przewagę nad tradycyjnymi sprzętami. Płyta indukcyjna działa szybciej od innych rodzajów kuchenek. Już od momentu uruchomienia uwalnia pełną moc, a przy tym technologia, którą wykorzystuje, jest bardziej wydajna.
Ta cecha prowadzi do kolejnej zalety. Kuchenka wbrew pozorom nie zużywa dużo prądu. Energia nie jest bowiem marnowana i większa jej część jest w formie ciepła przekazywana do przygotowywanej potrawy.
Płyta indukcyjna jest zwykle sterowana przez przyciski dotykowe. Dzięki temu jej powierzchnia jest idealnie gładka i łatwa w czyszczeniu.
Wielki przewodnik dla osób kupujących płytę indukcyjną
Płyta indukcyjna pomimo licznych zalet ma też wady. Są też istotne kwestie, o których musisz pomyśleć przed zakupem:
- Sprawdź instalację elektryczną w twoim domu. Dobrym pomysłem będzie skonsultowanie się z elektrykiem. Sprawdź, czy masz w domu instalację jedno, czy trójfazową i dobierz odpowiedni sprzęt.
- Nie kupuj kuchenki indukcyjnej, jeśli ty lub któryś z domowników, lub któryś z twoich potencjalnych gości ma rozrusznik serca. Pole elektromagnetyczne może zostać odebrane przez rozrusznik i doprowadzić do jego nieprawidłowego działania.
- Jeśli w twoim domu pojawiają się małe dzieci, to zakup kuchenki indukcyjnej może być dobrym wyborem. Ryzyko poparzenia i innego wypadku jest bowiem mniejsze niż w przypadku innych rodzajów kuchenek, ale mimo to wybierz płytę z blokadą i możliwością szybkiego wyłączenia.
- Sprawdź, czy twoje garnki i patelnie są przystosowane do płyty indukcyjnej.
Definicje
Wskaźnik ciepła resztkowego — jak już wiesz, kuchenka indukcyjna się nie rozgrzewa, a sprawia, że to dno garnka wytwarza ciepło. Garnek jest jednak w stanie część tego ciepła przekazać z powrotem do płyty i przy dłuższym gotowaniu rozgrzać ją do niebezpiecznej temperatury. Test praktyczny pokazał, że płyta indukcyjna jest w stanie rozgrzać się do ponad 100°C. Kuchenka wyposażona w funkcję wskaźnika ciepła resztkowego posiada czujnik sprawdzający temperaturę płyty i diodę ostrzegającą przed ryzykiem oparzenia.
Czujnik wody — dobrze zamontowana i sprawna płyta indukcyjna powinna być szczelna, a woda nie powinna mieć prawa dostać się do wnętrza kuchenki. Jednak na wypadek niespodziewanych sytuacji, część płyt jest wyposażonych w czujnik wody, który automatycznie wyłączy kuchenkę, kiedy do środka dostanie się woda.
Timer — to funkcja, która pozwala zaprogramować, po jakim czasie kuchenka ma się automatycznie wyłączyć. Kuchenkę z tą funkcją polecamy szczególnie niedoświadczonym kucharzom i ludziom, którzy gotowanie łączą z innymi czynnościami.
Powerboost — ostatnia opisywana funkcja, to zbawienie dla zabieganych osób. Po jej uruchomieniu płyta chwilowo zwiększa moc i skraca czas potrzebny na zagotowanie wody, czy przygotowanie potrawy. Wiąże się z tym jednak pewne ryzyko, kuchenka w tym trybie pobiera dużo mocy, co może doprowadzić do uszkodzenia domowej instalacji elektrycznej lub zadziałania bezpiecznika. Jeśli więc mieszkasz w starym budynku i nie jesteś pewny jakość instalacji elektrycznej, to lepiej uzbrój się w cierpliwość i zrezygnuj z wykorzystywania tej funkcji.
5 topowych marek płyt indukcyjnych
- Electrolux
- Bosh
- Amica
- Samsung
- MPM
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna
https://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooking
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/
https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-i-pieczenie/plyty-grzewcze/plyty-indukcyjne
FAQ
Czy płyta indukcyjna się nagrzewa?
Płyta indukcyjna działa na innej zasadzie niż inne rodzaje kuchenek. Nie przekazuje swojego ciepła do naczynia, a wytwarza szybko zmieniające się pole elektromagnetyczne, które rozgrzewa dno naczynia. Dlatego sama płyta indukcyjna się nie nagrzewa. Nie oznacza to jednak, że nie może być gorąca. Kontakt z gorącym dnem naczynia sprawia, że i ta się nagrzewa. Jest jednak znacznie chłodniejsza od kuchenki elektrycznej, a co za tym idzie, stwarza mniejsze ryzyko poparzenia się.
Ile prądu zużywa płyta indukcyjna?
Sposób, w jaki płyta indukcyjna przekazuje energię do naczynia, jest o wiele bardziej wydajny od kuchenek elektrycznych, czy gazowych. Dzięki temu jest oszczędniejsza i bardziej ekologiczna.
Czy płyta indukcyjna ma bezpiecznik?
Tak, większość płyt indukcyjnych posiada zabezpieczenie na wypadek nagłych wzrostów napięcia w sieci elektrycznej, czy innych niespodziewanych sytuacji. Jeśli więc twoja płyta indukcyjna się nie włącza, to nie oznacza od razu, że jest trwale uszkodzona. W takim przypadku oddaj ją w ręce specjalisty, może się okazać, że zwykła wymiana bezpiecznika ją uratuje.
Czy płyta indukcyjna jest zdrowa?
Tak. Sposób działania płyty indukcyjnej nie wpływa w żaden sposób na gotowane potrawy. Działanie płyty indukcyjnej polega na rozgrzaniu dna naczynia. Robi to w sposób, który nie dla każdego musi być zrozumiały, ale nie oznacza to jednak, że jest to w jakimkolwiek stopniu niebezpieczne.
Dlaczego płyta indukcyjna się wyłącza?
Powodów może być kilka. Najczęściej dochodzi do sytuacji, w której płyta indukcyjna się wyłącza, bo naczynie na niej umieszczone ma zbyt cienkie dno lub dno jest wykonane z nieodpowiedniego materiału. Dlatego, warto jest sprawdzić, czy problem pojawia się w przypadku wszystkich naczyń. Jeśli płyta indukcyjna wyłącza się podczas gotowania w garnku, z którym nie było wcześniej problemów, to należy taki sprzęt oddać do serwisu.