Ranking płyt indukcyjnych 2023 – najlepsze płyty indukcyjne
testowane produkty
testowane produkty 7
zainwestowane godziny
zainwestowane godziny 27
oceniane badania
oceniane badania 9
sprawdzone opinie
sprawdzone opinie 4860

Ranking płyt indukcyjnych 2023 - najlepsze płyty indukcyjne

Płyta indukcyjna to nowoczesny sposób na przygotowywanie posiłków. Coraz częściej zastępuje ona tradycyjne kuchenki gazowe i elektryczne. To rozwiązanie ma swoje wady i zalety, które zrozumiesz lepiej, kiedy poznasz zasadę działania i cechy tego rodzaju kuchenki. Aby ci w tym pomóc, przygotowaliśmy ten ranking płyt indukcyjnych i przeprowadziliśmy test najlepszych płyt na rynku, którego wyniki przedstawia tabela porównawcza

płyty indukcyjne – Ranking 2023

Ostatnia aktualizacja:

Filter aktivieren >
Rekomendacja
testowane produkty
testowane produkty 7
zainwestowane godziny
zainwestowane godziny 27
oceniane badania
oceniane badania 9
sprawdzone opinie
sprawdzone opinie 4860

Co to jest płyta indukcyjna?

Nasze porównanie płyt indukcyjnych rozpoczniemy od wyjaśnienia, czy w ogóle jest to urządzenie. Płyta indukcyjna, lub inaczej kuchenka indukcyjna, to artykuł gospodarstwa domowego, który spełnia to samo zadanie, które spełniają standardowe kuchenki, czyli służy do gotowania potraw.

Jej budowa przypomina nieco typową kuchenkę elektryczną. Jej górna powierzchnia jest bowiem płaską płytą z zaznaczonymi miejscami, na których można stawiać naczynia. Pomimo pozornych podobieństw, zasada działania płyty indukcyjnej jest zupełnie inna, niż w tradycyjnej kuchence. Sama płyta indukcyjna nie wytwarza ciepła, a tylko sprawia, że to dno garnka się podgrzewa i to on przekazuje ciepło do gotowanej potrawy.

Pierwszy patent na płytę indukcyjną został zgłoszony już w 1900 roku, ale pierwszy produkt dostępny dla klientów pojawił się na rynku dopiero na początku lat 70. XX wieku

Jak działa płyta indukcyjna?

czyszczenie płyty indukcyjnejNa początku tego porównania płyt indukcyjnych napisaliśmy, że płyta indukcyjna sprawia, że to sam garnek przekazuje ciepło do gotowanej potrawy. Zrozumiałe jest, że dla wielu osób może to brzmieć wręcz jak magia, jednak nic bardziej mylnego, to nic innego jak fizyka.

Płyta indukcyjna wytwarza pole elektromagnetyczne, którego linie zmieniają się z ogromną szybkością. Owo pole elektromagnetyczne potrafi zmieniać swój kierunek około 24 tysiące razy w ciągu jednej sekundy. Pole elektromagnetyczne, które działa na podobnej zasadzie co znany wszystkim magnes, wytwarza w dnie naczynia prądy wirowe. Dno naczynia stawia owym prądom opór, co z kolei wytwarza ciepło.

Taka zasada działania ma jednak swoje ograniczenia. Dno naczynia musi mieć odpowiednią grubość i być wykonane z odpowiedniego materiału. Może to być stal, żeliwo, lub inny materiał reagujący na pole elektromagnetyczne. Aby sprawdzić, czy dany garnek może być używany z kuchenką indukcyjną, zajrzyj na jego dno. Powinny tam znajdować się oznaczenia opisujące, do jakich rodzajów kuchenek garnek jest przeznaczony. Symbol oznaczający, że dane naczynie może być wykorzystywane z kuchenką indukcyjną, przedstawia cewkę i wygląda jak spirala. Jeśli nie znajdziesz takiego symbolu, to możesz również garnek sprawdzić magnesem, jeśli magnes się przyczepia, to garnek powinien działać.

Rodzaje płyt indukcyjnych

płyty indukcyjnePłyty indukcyjne różnią się pod względem zasilania. Pierwszy typ to kuchenki zasilane ze standardowego gniazdka. Drugi to kuchenki, które są podłączane do gniazdka trójfazowego i wymagają napięcia 400 V. Drugi typ zwykle dysponuje większą mocą, ale zanim się na niego zdecydujesz, skonsultuj się z elektrykiem i sprawdź, czy posiadasz w domu odpowiednią instalację.

Płyty indukcyjne różnią się od siebie również ilością i kształtem pól grzewczych. Najbardziej podstawowe modele mają tylko jedno pole grzewcze. Ten typ urządzeń jest zwykle stosowany jako dodatkowa lub mobilna kuchenka. Płyty przeznaczone do zabudowy zwykle mają cztery pola grzewcze, choć na rynku są też dostępne modele z polami podwójnymi, czy takimi w kształcie brytfanny. Najbardziej zaawansowane modele nie są w ogóle podzielone na pola grzewcze i można na nich stawiać naczynia w dowolny sposób.

kuchenka indukcyjnaKolejnym sposobem, na jaki można podzielić płyty indukcyjne, jest materiał, z którego zostały wykonane. Materiałem tym może być stal nierdzewna, szkło i ceramika. Płyty mogą być również emaliowane. Te ostatnie są najtańsze, ale wyglądają nieco gorzej od pozostałych. Płyty ceramiczne i szklane dobrze wyglądają, kiedy są nowe, ale po czasie mogą się porysować. Najdroższe są płyty ze stali nierdzewnej. Wyglądają dobrze, są odporne, ale są też trudniejsze w czyszczeniu.

Ostatnim sposobem, na jaki można podzielić płyty indukcyjne, jest sposób wykończenia ich obramowania. Płyta może być otoczona ramką, która zapewnia lepszy kontakt z blatem, ale może zbierać się wokół niej brud. Płyty bezramkowe mogą mieć obramowanie ścięte na prosto lub pod kątem.

Zalety i zastosowanie

kuchnia indukcyjnaKuchenka indukcyjna sprawdzi się niemal wszędzie tam, gdzie standardowa kuchenka elektryczna, czy kuchenka gazowa. Ma też wiele zalet, dzięki którym jest w stanie zdobyć przewagę nad tradycyjnymi sprzętami. Płyta indukcyjna działa szybciej od innych rodzajów kuchenek. Już od momentu uruchomienia uwalnia pełną moc, a przy tym technologia, którą wykorzystuje, jest bardziej wydajna.

Ta cecha prowadzi do kolejnej zalety. Kuchenka wbrew pozorom nie zużywa dużo prądu. Energia nie jest bowiem marnowana i większa jej część jest w formie ciepła przekazywana do przygotowywanej potrawy.

Płyta indukcyjna jest zwykle sterowana przez przyciski dotykowe. Dzięki temu jej powierzchnia jest idealnie gładka i łatwa w czyszczeniu.

Firma General Motors jako pierwsza próbowała zainteresować klientów kuchenką indukcyjną. Do tej próby doszło w połowie lat 50. XX wieku. Podczas pokazu pomiędzy kuchenką a garnkiem z wodą umieszczona została gazeta. Miało to pokazać, jak bezpieczna i wygodna jest płyta indukcyjna. Najwyraźniej nie przekonało to amerykańskich konsumentów, bo kuchenka GM nigdy nie weszła do produkcji.

Wielki przewodnik dla osób kupujących płytę indukcyjną

Płyta indukcyjna pomimo licznych zalet ma też wady. Są też istotne kwestie, o których musisz pomyśleć przed zakupem:

  • Sprawdź instalację elektryczną w twoim domu. Dobrym pomysłem będzie skonsultowanie się z elektrykiem. Sprawdź, czy masz w domu instalację jedno, czy trójfazową i dobierz odpowiedni sprzęt.
  • Nie kupuj kuchenki indukcyjnej, jeśli ty lub któryś z domowników, lub któryś z twoich potencjalnych gości ma rozrusznik serca. Pole elektromagnetyczne może zostać odebrane przez rozrusznik i doprowadzić do jego nieprawidłowego działania.
  • Jeśli w twoim domu pojawiają się małe dzieci, to zakup kuchenki indukcyjnej może być dobrym wyborem. Ryzyko poparzenia i innego wypadku jest bowiem mniejsze niż w przypadku innych rodzajów kuchenek, ale mimo to wybierz płytę z blokadą i możliwością szybkiego wyłączenia.
  • Sprawdź, czy twoje garnki i patelnie są przystosowane do płyty indukcyjnej.

Definicje

kuchnie indukcyjneWskaźnik ciepła resztkowego — jak już wiesz, kuchenka indukcyjna się nie rozgrzewa, a sprawia, że to dno garnka wytwarza ciepło. Garnek jest jednak w stanie część tego ciepła przekazać z powrotem do płyty i przy dłuższym gotowaniu rozgrzać ją do niebezpiecznej temperatury. Test praktyczny pokazał, że płyta indukcyjna jest w stanie rozgrzać się do ponad 100°C. Kuchenka wyposażona w funkcję wskaźnika ciepła resztkowego posiada czujnik sprawdzający temperaturę płyty i diodę ostrzegającą przed ryzykiem oparzenia.

Czujnik wody — dobrze zamontowana i sprawna płyta indukcyjna powinna być szczelna, a woda nie powinna mieć prawa dostać się do wnętrza kuchenki. Jednak na wypadek niespodziewanych sytuacji, część płyt jest wyposażonych w czujnik wody, który automatycznie wyłączy kuchenkę, kiedy do środka dostanie się woda.

Timer — to funkcja, która pozwala zaprogramować, po jakim czasie kuchenka ma się automatycznie wyłączyć. Kuchenkę z tą funkcją polecamy szczególnie niedoświadczonym kucharzom i ludziom, którzy gotowanie łączą z innymi czynnościami.

płyta indukcyjnaPowerboost — ostatnia opisywana funkcja, to zbawienie dla zabieganych osób. Po jej uruchomieniu płyta chwilowo zwiększa moc i skraca czas potrzebny na zagotowanie wody, czy przygotowanie potrawy. Wiąże się z tym jednak pewne ryzyko, kuchenka w tym trybie pobiera dużo mocy, co może doprowadzić do uszkodzenia domowej instalacji elektrycznej lub zadziałania bezpiecznika. Jeśli więc mieszkasz w starym budynku i nie jesteś pewny jakość instalacji elektrycznej, to lepiej uzbrój się w cierpliwość i zrezygnuj z wykorzystywania tej funkcji.

5 topowych marek płyt indukcyjnych

  • Electrolux
  • Bosh
  • Amica
  • Samsung
  • MPM
To szwedzki producent artykułów gospodarstwa domowego, który w swojej ofercie ma zarówno sprzęty dla kucharzy amatorów, jak i dla profesjonalistów. Firma zatrudnia ponad 50 tysięcy ludzi i rocznie sprzedaje około 40 milionów swoich produktów. Sprzęty z logiem Electrolux znaleźć możesz w ponad 150 krajach. Firma działa prężnie również w naszym kraju. Ich produkty cieszą się dobrymi opiniami i są chętnie kupowane. Firma nie traktuje jednak Polski tylko jako rynku zbytu. W naszym kraju działa 5 fabryk sprzętów Electrolux. Tak jak pisaliśmy wcześniej, płyty indukcyjne tej marki są produkowane z myślą o różnych klientach. Dlatego najtańsze kuchenki tego szwedzkiego producenta dostaniesz już za mniej niż 1 000 zł, a najdroższe potrafią kosztować nawet niemal 10 razy tyle.
Kolejna firma, jaką pragniemy ci polecić, ma swoje korzenie w Niemczech, choć obecnie jest marką globalną. Grupa składa się z około 400 spółek w 60 krajach na całym świecie. Równie rozległy jest ich asortyment produktów. Wśród nich są płyty indukcyjne. W przypadku tych produktów firma skupia się na sprzętach przeznaczonych do użytku domowego i średniej półce cenowej. Najtańsze kuchenki indukcyjne Bosch kosztują około 1 500 zł, a najdroższe, wyposażone w zaawansowane funkcje i wykonane z odpornych materiałów kosztują około 3 000 zł. Rozstrzał cenowy nie jest więc zbyt duży, a cena zależy głównie od rozmiaru kuchenki i zastosowanego materiału.
Polecaliśmy już szwedzkiego i niemieckiego producenta, więc pora teraz polecić firmę z naszego podwórka. Amica została założona tuż po II wojnie światowej, bo w 1945 roku, w podwarszawskich Wronkach. Już od swojego powstania firma produkowała kuchenki. Początkowo były one opalane drewnem, od 1960 roku pojawiły się kuchenki gazowe, a obecnie są to również nowoczesne kuchenki indukcyjne. W trakcie swojej długiej historii Amica była wielokrotnie nagradzana. Firma otrzymała między innymi Godło Teraz Polska, Polską Nagrodę Jakości, Złoty Grosz oraz prestiżową Nagrodę Gospodarczą Prezydenta RP dla najlepszego polskiego przedsiębiorstwa. Firma była nagradzana nie bez powodu, jej produkty charakteryzują się dobrą jakością i są przy tym stosunkowo tanie. Ceny płyt indukcyjnych od firmy Amica wahają się od około 1 000 do 3 000 zł.
To południowokoreańska grupa zrzeszająca producentów elektroniki i sprzętu AGD z całego świata i prawdziwy gigant na rynku. Grupa zatrudnia niemal pół miliona pracowników i osiąga zysk netto liczony w miliardach dolarów. W przypadku płyt indukcyjnych firma prezentuje strategię podobną do opisywanej wcześniej marki Electrolux. Produkuję więc budżetowe płyty za niewiele ponad 1 000 zł, ale ma w ofercie również profesjonalne sprzęty za niemal 10 000 zł.
Na koniec naszego zestawienia chcemy polecić ci mniej znaną firmę. MPM to polskie przedsiębiorstwo założone w 1989 roku. Firma została założona przez Piotra Płochockiego i ma swoją siedzibę w Milanówku. Na początku swojej działalności firma skupiała się na drobnym AGD, ale wraz z rozwojem pojawiły się większe sprzęty, jak pralki, lodówki i oczywiście kuchenki. Od 2011 roku firma osiąga sukcesy nie tylko na rodzimym rynku, ale i na rynkach zagranicznych. Obecnie produkty MPM są dostępne w 12 krajach. Płyty indukcyjne tej marki są przeznaczone głównie dla klientów z ograniczonym budżetem. Najtańsze modele kosztują około 600 zł, a te droższe, to wydatek około 1 000 zł. Niech jednak niska cena cię nie zmyli. Produkty tej polskiej firmy działają w jak najlepszym porządku, wyglądają nie gorzej niż produkty topowych marek i są przy tym stosunkowo bezawaryjne. Dzięki temu to właśnie produkty MPM mogą pochwalić się najlepszym stosunkiem jakości do ceny w naszym zestawieniu.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna
https://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooking
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/hobs/induction-hob/
https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-i-pieczenie/plyty-grzewcze/plyty-indukcyjne

FAQ

Czy płyta indukcyjna się nagrzewa?

Płyta indukcyjna działa na innej zasadzie niż inne rodzaje kuchenek. Nie przekazuje swojego ciepła do naczynia, a wytwarza szybko zmieniające się pole elektromagnetyczne, które rozgrzewa dno naczynia. Dlatego sama płyta indukcyjna się nie nagrzewa. Nie oznacza to jednak, że nie może być gorąca. Kontakt z gorącym dnem naczynia sprawia, że i ta się nagrzewa. Jest jednak znacznie chłodniejsza od kuchenki elektrycznej, a co za tym idzie, stwarza mniejsze ryzyko poparzenia się.

Ile prądu zużywa płyta indukcyjna?

Sposób, w jaki płyta indukcyjna przekazuje energię do naczynia, jest o wiele bardziej wydajny od kuchenek elektrycznych, czy gazowych. Dzięki temu jest oszczędniejsza i bardziej ekologiczna.

Czy płyta indukcyjna ma bezpiecznik?

Tak, większość płyt indukcyjnych posiada zabezpieczenie na wypadek nagłych wzrostów napięcia w sieci elektrycznej, czy innych niespodziewanych sytuacji. Jeśli więc twoja płyta indukcyjna się nie włącza, to nie oznacza od razu, że jest trwale uszkodzona. W takim przypadku oddaj ją w ręce specjalisty, może się okazać, że zwykła wymiana bezpiecznika ją uratuje.

Czy płyta indukcyjna jest zdrowa?

Tak. Sposób działania płyty indukcyjnej nie wpływa w żaden sposób na gotowane potrawy. Działanie płyty indukcyjnej polega na rozgrzaniu dna naczynia. Robi to w sposób, który nie dla każdego musi być zrozumiały, ale nie oznacza to jednak, że jest to w jakimkolwiek stopniu niebezpieczne.

Dlaczego płyta indukcyjna się wyłącza?

Powodów może być kilka. Najczęściej dochodzi do sytuacji, w której płyta indukcyjna się wyłącza, bo naczynie na niej umieszczone ma zbyt cienkie dno lub dno jest wykonane z nieodpowiedniego materiału. Dlatego, warto jest sprawdzić, czy problem pojawia się w przypadku wszystkich naczyń. Jeśli płyta indukcyjna wyłącza się podczas gotowania w garnku, z którym nie było wcześniej problemów, to należy taki sprzęt oddać do serwisu.

1 étoile2 étoiles3 étoiles4 étoiles5 étoiles (Brak ocen)
Loading...