Ranking grilli elektrycznych 2022 – najlepsze grille elektryczne
testowane produkty
testowane produkty 7
zainwestowane godziny
zainwestowane godziny 26
oceniane badania
oceniane badania 7
sprawdzone opinie
sprawdzone opinie 5300

Ranking grilli elektrycznych 2022 - najlepsze grille elektryczne

Wybór grilla elektrycznego bywa ciężki, dlatego by ułatwić podjęcie tej decyzji, przygotowaliśmy ranking najlepszych modeli. Grill od takich marek jak Tefal, Steba czy Bosch testowany był pod względem mocy, płyt grzewczych, programów grillowania oraz możliwości dostosowania temperatury po to, by mógł wyłonić się zwycięzca testu.

Grille elektryczne – Ranking 2022

Ostatnia aktualizacja:

Filter aktivieren >
Rekomendacja
testowane produkty
testowane produkty 7
zainwestowane godziny
zainwestowane godziny 26
oceniane badania
oceniane badania 7
sprawdzone opinie
sprawdzone opinie 5300

Co to jest grill elektryczny?

Grill elektryczny to doskonała opcja dla osób, które chcą zjeść grillowane potrawy nie tylko latem. To także alternatywa dla tych, którzy nie mają ogródka, ponieważ dzięki niemu mogą grillować w swoich mieszkaniach. Urządzenie zajmuje mało miejsca i jest poręczne, dlatego sprawdzi się nawet w małej kuchni.

Grill elektryczny składa się z płyty grzejnej (w większych modelach płytę zastępuje ruszt) oraz ze spirali grzewczej, której moc odpowiada za grzanie. Aby grill mógł spełnić swoją funkcję, należy podłączyć go do prądu. Urządzenia różnią się od siebie wieloma parametrami, dlatego przygotowaliśmy porównanie wybranych modeli, by móc dokonać rzetelnej oceny i ułatwić wybór najlepszego grilla.

Jak działa grill elektryczny?

Grill elektryczny, jak sama nazwa wskazuje, działa tylko wtedy, gdy podłączymy go do prądu. Wystarczy go włączyć i ustawić wybrany program grillowania, by spirala grzejna nagrzała do odpowiedniej temperatury ruszt lub płyty. Zazwyczaj już po kilku chwilach można układać na rozgrzanych płytach przygotowane mięso, warzywa lub pieczywo.

Podczas grillowania nie wydobywa się dym, dlatego grillować można praktycznie wszędzie. Grill elektryczny może być używany w domu, mieszkaniu, na balkonie i tarasie, a dzięki temu, że jest mały i poręczny, to można go zabrać ze sobą również na wyjazd. Przyrządzane potrawy są mniej tłuste, dlatego coraz więcej osób korzysta z niego na co dzień, przygotowując posiłki.

Przeprowadzając test grilli elektrycznych, wzięliśmy pod uwagę różne ich funkcje i możliwości, po to by, każdy mógł wybrać najlepszy grill dla siebie.

Grill elektryczny dzięki wymiennym płytom może spełniać dodatkowe funkcje. Można na nim przyrządzić tosty, a nawet gofry.

Zalety i zastosowanie

Korzystanie z grilla elektrycznego ma wiele plusów. Poniżej zaprezentowaliśmy zestawienie zalet, które pokazuje, co może zaoferować to urządzenie. Oto pięć głównych plusów, które zauważyliśmy, tworząc nasz ranking grilli elektrycznych:

  • Na grillu przygotujemy aromatyczne i zdrowe potrawy. Potrawy nie są narażone, tak jak w przypadku tradycyjnych grilli na dym i związki chemiczne, które wydzielają się z węgla i rozpałek, dlatego to, co przygotowaliśmy, jest zdrowe. Ponadto przygotowywana żywność jest lżejsza, ponieważ może być grillowana bez tłuszczu.
  • Grill elektryczny może być używany cały rok. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z grillowanych kiełbasek z końcem lata.
  • Brak dymu i ognia to kolejna zaleta tego urządzenia. Dzięki temu grillowanie jest bezpieczne.
  • Grill elektryczny jest bardzo prosty w obsłudze. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie lubią namęczyć się w kuchni. Aby przygotować pyszne danie z grilla, wystarczy go włączyć i wybrać odpowiedni program grillowania.
  • Grillowanie w domu to również przyjemny sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny lub znajomych.

Przeprowadzając test produktu, przetestowaliśmy wiele urządzeń, ale wszystkie z nich cechowały podobne zalety, które wymieniliśmy powyżej. Mimo różnego przedziału cenowego, rodzajów i specyfikacji można zauważyć właśnie podobieństwo wymienionych zalet.

Jakie są rodzaje grilli elektrycznych?

Rozważając kupno grilla elektrycznego warto zobaczyć, jakie rodzaje mamy do wyboru. Z wyglądu większość tych urządzeń wygląda podobnie. Można zauważyć podobieństwo kształtu i rozmiaru, jednak test praktyczny jasno wskazuje na to, że produkty te są różne. Ze względu na możliwe zastosowanie wyróżniamy następujące rodzaje grilli elektrycznych:

Grill kuchenny

Jest mniejszych rozmiarów i jak wskazuje nasze badanie, idealnie nadaje się nawet do małej kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca, a ponadto często jest wyposażony w dodatkowe płyty, dlatego może pełnić kilka funkcji jednocześnie. Zazwyczaj są to płyty opiekacza lub gofrownicy. Jest to jednak grill na mniejszą liczbę osób, ponieważ jego powierzchnia grzewcza jest mała.

Grill elektryczny z rusztem

To świetny model dla osób, które szukają alternatywy do tradycyjnego grilla. Urządzenie to swój wygląd wzoruje na podobieństwo grilli ogrodowych, ponieważ potrawy grillowane są na ruszcie. Minusem tego modelu jest czyszczenie rusztu, ponieważ za każdym razem trzeba go bardzo dokładnie wyczyścić z resztek jedzenia i tłuszczu.

Grill elektryczny z płytą grzewczą

Dzięki temu, że płyta grzewcza jest płaska i szeroka, przygotowywane na niej potrawy grillują się równomiernie. Jednak przez to, że płyta jest płaska, trzeba uważać, żeby nic z niej nie spadło.

Grill raclette

Składa się kilku mini patelni, ułożonych jedna na drugiej, dzięki temu na każdym poziomie można przygotować inne potrawy. Ten grill elektryczny jest rekomendowany dla osób, które lubią grillować wspólnie podczas spotkań. Mały rozmiar i kilkupoziomowa kondygnacja to plus dla tych, którzy nie chcą tracić czasu na stanie w kuchni, gdy inni się bawią, ponieważ raclette można położyć na środku stołu. Jednak jego minusem jest to, że jest on dedykowany do przygotowywania przekąsek.

Mnogość rodzajów oraz modeli grilli elektrycznych nie ułatwia podjęcia decyzji, dlatego najlepiej przed zakupem zrobić porównanie modeli, które nas interesują.

Wielki przewodnik kupującego grill elektryczny

Przeprowadzając test grilli elektrycznych skupiliśmy się na tym, by badanie wykazało nie tylko zalety tego urządzenia, ale także jego najczęstsze minusy. Poniżej przedstawiamy najczęstsze wady grilli elektrycznych. Wskazujemy, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.

Moc grilla

Przebieg testu pokazał, że najważniejsza w wyborze jest moc. Rekomendowana moc, dzięki której szybko przygotowujemy mięso, warzywa i inne potrawy, to 1500-2200W. Grille z mniejszą mocą niestety dłużej się nagrzewają, przez co cały proces grillowania trwa długo.

Włącznik

Kolejną bardzo ważną kwestią jest to, czy grill został wyposażony we włącznik. Tu wszyscy mamy zgodność, że jest to kluczowa kwestia bezpieczeństwa. Eksperyment pokazał, że modele bez włącznika nagrzewają się od razu po włożeniu wtyczki do kontaktu i dopiero po wyjęciu z gniazdka się wyłączają, zatem mogą stwarzać duże zagrożenie, jeżeli zapomnimy, że podłączyliśmy grilla do prądu.

Regulacja temperatury

Dzięki porównaniu wiemy także, że warto przy wyborze grilla elektrycznego zwrócić uwagę także na możliwość regulacji temperatury. Urządzenia, które nie mają tej funkcji, niestety są mniej funkcjonalne, z racji tego, że nie możemy kontrolować intensywności grillowania. Brak pokrętła bądź panelu dotykowego, który umożliwiłby dostosowywanie temperatury w zależności od przyrządzanych potraw, jest dużym minusem.

Czyszczenie grilla

Test wykazał także, że niektóre grille elektryczne ciężko jest wyczyścić. Jeżeli nie chcemy się natrudzić podczas mycia urządzenia, warto zwrócić uwagę, jak czyści się dany model. Sprawdzenie tego nie jest trudne. Wynik testu jednoznacznie wskazał, że ciężko jest wyczyścić grill z rusztem, ponieważ resztki jedzenia oraz tłuszcz spływają do środka, dlatego trzeba czyścić ruszt, grzałkę oraz wnętrze urządzenia. O wiele łatwiejsze jest czyszczenie modelu, który posiada nakładki bądź płytę grzewczą. Można je zdemontować i umyć w zlewie bądź w zmywarce.

Pokrywa

Próba pokazała, że lepiej wypadły grille, które zostały wyposażone w pokrywę. Brak pokrywy to duży minus, ponieważ podczas grillowania potrawy pryskają. Pryskający tłuszcz może pobrudzić ściany kuchni oraz ubranie, dlatego, jeśli chcemy zachować czystość, to warto rozważyć model z pokrywą. Ponadto używając pokrywy przyśpieszamy grillowanie, ponieważ ciepło nie ucieka.

Długość kabla

Kolejnym minusem tego produktu jest ograniczenie, które wynika z konieczności podpięcia go do prądu. Sprawdziliśmy i okazało się, że długości kabli są różne. Krótkie kable bywają kłopotliwe i często wymuszają korzystanie z przedłużacza.

Programy grillowania

Dla osób niemających doświadczenia z grillowaniem dużą wadą, jak wykazał test, będzie również brak automatycznych programów grillowania. Grill elektryczny, który nie ma takiej funkcji, jest bardziej frasobliwy, ponieważ sami musimy dobrać właściwą temperaturę oraz długość grillowania.

Wszystkie wady, na które zwróciliśmy uwagę, tworząc ranking, można przed zakupem sprawdzić w specyfikacji urządzenia. Każdy grill elektryczny ma podaną moc, wymiary, rodzaj oraz wielkość powierzchni grzewczej. Znajdziemy tam także informacje o dodatkowych funkcjach, takich jak: włącznik/wyłącznik, regulacja temperatury, automatyczne programy. Producenci informują, jak wygląda czyszczenie urządzenia, dlatego przed zakupem warto zapoznać się ze wszystkimi tymi informacjami, na które zwróciliśmy uwagę, robiąc test produktu.

Jakie są 3 najważniejsze terminy techniczne produktu, które konsumenci muszą znać przy zakupie grilla elektrycznego

Grzałka — to tak zwane serce grilla elektrycznego. Ten element grzejny odpowiada za wytworzenie temperatury. Im większa moc urządzenia, tym grzałka szybciej zamienia prąd w ciepło.

Płyta grzejna — to zewnętrzna, jednolita powierzchnia, która nagrzewa się po włączeniu urządzenia. To na niej układamy produkty, które chcemy grillować. Może być wykonana ze stali węglowej, żeliwa lub ceramiki.

Ruszt — to powierzchnia grillowa, która wykonana jest z pręta. Swoim wyglądem przypomina siatkę, ponieważ posiada odstępy, które umożliwiają cyrkulację powietrza. Ruszt służy do układania na nim potraw, które chcemy przyrządzić. Zazwyczaj jest wykonany ze stali nierdzewnej, po to, by uniknąć korozji.

Test pokazał, że najważniejsza przy wyborze grilla elektrycznego jest jego moc.

Marki grilli elektrycznych

Na rynku spotkamy wielu producentów, którzy w swojej ofercie posiadają grille elektryczne. Większe oraz mniejsze marki, wzbogacają swój asortyment właśnie o ten produkt, ponieważ zdrowe, smaczne i beztłuszczowe posiłki przygotowywane na grillu są teraz w modzie.

W rankingu wzięliśmy pod uwagę najpopularniejszych producentów, a wyniki testu zawiera tabela porównawcza na samej górze poradnika. Oto marki, które wzięły udział w naszym zestawieniu grilli elektrycznych:

  • Tefal 
  • Delonghi
  • Bosch
  • Severin
— to francuska marka, która powstała w 1956 roku, a jej właścicielem jest Marc Grégoire. Obecnie to niekwestionowany lider, jeśli chodzi o produkcję grilli elektrycznych. Do dobrze znanej oferty ciągle dołączają nowe modele, które zaskakują swoją innowacyjnością i funkcjonalnością. Producent od samego początku stawia na naczynia do gotowania o najwyższej jakości, które pokryte są powłoką, do której nic nie przywiera. To właśnie Tefal jest pierwszym producentem, który wyprodukował nieprzywierające garnki, które posiadamy w naszych kuchniach.
— choć marka ta kojarzy się głównie z ekspresami do kawy, to trzeba wiedzieć, że Delonghi dobrze sobie radzi, gdy chodzi o pozostały sprzęt zarówno do domu, jak i kuchni. Firma powstała w 1974 roku, produkując grzejniki elektryczne, a obecnie jest liderem, jeśli chodzi o produkcję ekspresów do kawy i innych kawowych akcesoriów. W ofercie Delonghi znajdziemy także taki sprzęt jak piekarniki, frytownice, tostery i grille elektryczne. Grille produkowane przez tę markę nadają się do przygotowywania każdego posiłku.
— firma ta od samego początku stawiała na sprzęt gospodarstwa domowego, który ma na celu ułatwić codzienne, domowe czynności. Bosch powstał w 1886 roku w Stuttgarcie. To właśnie tam Robert Bosch otworzył swój warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki. Od tamtej pory firma z roku na rok się powiększa. W ofercie marki znajdziemy przede wszystkim chłodziarki, lodówki, pralki oraz urządzenia do pieczenia i gotowanie, zatem także grille elektryczne. Urządzenia te pozwalają grillować samodzielnie we własnym domu.
— to kolejna niemiecka marka, która powstała w 1892 roku w Sundern, a w swojej ofercie posiada bogaty asortyment artykułów gospodarstwa domowego. Znajdziemy tu takie urządzenia jak.ekspresy do kawy, tostery, odkurzacze, czy właśnie grille elektryczne. Oferta grillowa jest obszerna, ponieważ marka posiada wiele wariantów tych urządzeń. Można tu kupić grille stołowe, stojące, powierzchniowe oraz wiele innych.

Historia grilla elektrycznego

Pieczone na ogniu mięso smakowało już naszym przodkom z epoki kamienia łupanego. Podobno piekli upolowaną zwierzynę na kościach mamuta, a około 5 tysięcy lat p.n.e. zaczęli stosować do tego naczynia gliniane. Do nas grillowanie przywędrowała zza oceanu, a dokładnie z Ameryki. To bowiem tam w latach 50-tych XX wieku popularny barbecue przeżywał rozkwit.

Pierwszy grill zawdzięczamy spawaczowi George’owi Stephenowi, który w firmie Weber Brother Metal Works stworzył przenośny model grilla z funkcjonalną pokrywą. To właśnie on rozwiązał problem mobilności. Ceglane grille niestety zajmowały dużo miejsca i były dużym utrapieniem, kiedy psuła się pogoda, dlatego Amerykanie pokochali grilla na nóżkach, którego mogli zabrać praktycznie wszędzie.

Ponieważ miłośnicy grilla nie chcieli z niego rezygnować z upływem gorącego lata, wymyślono grill gazowy, a później grill elektryczny, dzięki którym możemy cieszyć się z grillowanych potraw przez cały rok.

Źródła:

https://magazyn.zasmakujradosci.pl/blog/grill-elektryczny/

https://www.tefal.pl/

https://www.severin.com/pl

https://steba.com

FAQ

Jaki grill elektryczny wybrać?

Najlepiej wybrać taki rodzaj grilla, który będzie odpowiadał naszym potrzebom. Musimy wziąć pod uwagę to, na czym nam najbardziej zależy, przede wszystkim kiedy, gdzie i jak będziemy z niego korzystać.

Czy grillowane potrawy na grillu elektrycznym różnią się od tych przyrządzanych na tradycyjnym grillu?

Posiłki przygotowywane na urządzeniu elektrycznym prawie w ogóle nie różnią się od tych z grilli węglowych. Potrawy są soczyste, aromatyczne i kuszą swoim wyglądem. Jedyna różnica to ta, że produkty grillowane na urządzeniu elektrycznym nie mają specyficznego zapachu dymu.

Czy grillowanie na tym urządzeniu jest zdrowe?

Posiłki przygotowywane na grillu elektrycznym są zdrowe, ponieważ podczas grillowania nie wydobywa się dym, który odymia potrawy. Ponadto nie wydzielają się niebezpieczne dla zdrowia związki, ponieważ tłuszcz spływa do specjalnego pojemnika, a nie na rozżarzony węgiel.

Czy grill elektryczny przeznaczony jest tylko do grillowania w domu?

Urządzenie nadaje się zarówno do domu, jak i małego mieszkania. Urządzenie nie ogranicza się tylko do zamkniętych pomieszczeń. Można go używać w ogrodzie, na tarasie, czy balkonie. Wystarczy jedynie zapewnić mu dostęp do prądu.

Co wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji?

Najlepiej przed kupnem grilla elektrycznego sprawdzić, czy dany model był poddany jakimś testom. Taki test to obiektywna ocena oraz analiza produktu, która może być pomocna przy podjęciu ostatecznej decyzji.

Jaką markę wybrać?

Podczas testu sprawdziliśmy znane marki wiodących producentów grilli elektrycznych. Najbardziej popularnymi markami wśród klientów jest Tefal, Bosch i DeLonghi. Oprócz nich jest także wiele innych marek, które też mają duże grono fanów.

Czy warto kupić grill elektryczny?

Grillowanie na tym urządzeniu jest proste, szybkie i bezpieczne. Brak problemów z rozpalaniem, wygodne czyszczenie i możliwość grillowania przez cały rok to plusy, które mówią same za siebie.

1 étoile2 étoiles3 étoiles4 étoiles5 étoiles (Liczba ocen 1. Średnia 5,00 na 5)
Loading...